Het door Bayer CropScience als 'veilig voor bijen' gepropageerde thiacloprid veroorzaakt in werkelijkheid bijensterfte

Thiacloprid, een breed toegepast landbouwbestrijdingsmiddel uit de familie der neonicotinoïden, heeft wel degelijk een verband met hoge sterfte van bijenvolken. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek in Tersoal, dat gisteren in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One is gepubliceerd. ,,Van thiacloprid werd tot nu toe steeds gezegd dat het de minst gevaarlijke neonicotinoïde is", zegt Romée van der Zee van het NCB. ,,Misschien is thiacloprid gerelateerd aan bijensterfte op een manier die voorheen niet herkend werd." Sinds de Europese Commissie in 2013 een moratorium instelde op imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin, stappen boeren massaal over op middelen waarin onder meer het toegestane thiacloprid verwerkt is. Calypso is zo'n middel; het toegestane gebruik daarvan werd in 2012 nog verruimd door het College voor Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden. Het NCB heeft voor het eerst wetenschappelijk met een observatiestudie aangetoond dat neonicotinoïden een relatie hebben met een hoger sterfterisico van bijenvolken. Het NCB deed een observatieonderzoek met 86 bijenvolken op 43 bijenstandplaatsen, in 2011 en 2012.

Bron: Friesch Dagblad, 9 juli 2015
http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=69790

Henk Tennekes

vr, 10/07/2015 - 09:52

De ruime toelating van landbouwbestrijdingsmiddelen met de neoticotinoïde thiacloprid als werkzame stof moet herzien worden. Dat zegt onafhankelijk toxicoloog Henk Tennekes in reactie op het jongste onderzoek van het Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek in Tersoal, waaruit blijkt dat er wel degelijk een verband is tussen de aanwezigheid van thiacloprid in bijenvolken en het risico op bijensterfte.
,,Dit nauwkeurige observatieonderzoek is een mijlpaal in het bijenonderzoek", zegt Tennekes. ,,Hiermee is een probleem geïdentificeerd met een nieuwe generatie insecticiden. En we zullen ermee aan de slag moeten."
Tennekes toonde vijf jaar geleden aan dat neonicotinoïden schadelijker zijn voor bloembezoekende insecten als honingbijen naarmate de blootstellingstijd langer is. ,,Thiacloprid stond tot nu toe bekend als een relatief onschadelijke stof, en in laboratoriumstudies van 48 uur kun je ook tamelijk gunstige waarden verkrijgen, maar zo'n observatiestudie van maanden geeft een beter beeld."
Thiacloprid geldt de laatste jaren als opvolger van het omstreden imidacloprid. Boeren stappen massaal over op middelen met thiacloprid als werkzame stof, nadat het Ctgb de toegestane toepassing ervan verruimde. Eind 2012 werd bijvoorbeeld het middel Calypso (van producent Bayer) verruimd toegestaan. Voortaan mocht het ook toegepast worden in meer dan vijftig levensmiddelenteelten. Het was al toegestaan in de aardappelteelt, maar daar werd de teelt van graan, zo'n twintig peulvruchtensoorten, koolzaad, mosterdzaad, een kleine twintig kleinfruitsoorten, kolen, penen, asperges en nog veel meer aan toegevoegd. Tennekes: ,,Ik vrees dat die toelating herzien moet worden. Men heeft gedacht beter af te zijn met thiacloprid dan met bijvoorbeeld imidacloprid, maar de chronische werking op insecten is totaal onderschat."
Het Ctgb werd gisteren nog gesommeerd om bezwaren tegen de toelating van vier middelen met imidacloprid als werkzame stof versneld te behandelen.
Bron: Friesch Dagblad, 10 juli 2015
http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=69800