NBV voorzitter Jan Dommerholt geeft in een brief aan de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos te kennen geenszins van plan te zijn de motie van de groep Veluwe Zuid uit te voeren

De groep Veluwe Zuid van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV), in vergadering bijeen op 4 april 2012, in overweging nemende dat publicaties ( o.a. Science 30 maart 2012 Universiteit Stirling, en INRA, Frankrijk) van veldproeven de schadelijkheid van neonicotinoïden inmiddels ondubbelzinnig hebben aangetoond, heeft het hoofdbestuur van de NBV met klem verzocht om nu snel in deze zaak de noodzakelijke acties te ondernemen op basis van het uitgangspunt: “bij twijfel niet gebruiken en dus verbieden” (bijlage). Deze motie, die werd ontraden door het hoofdbestuur van de NBV, is op de algemene ledenvergadering (ALV) van de NBV van 28 april 2012 in stemming gebracht en aangenomen (265 geldige stemmen, 15 onthoudingen, 107 tegen, 143 voor). Het hoofdbestuur heeft toegezegd de motie te zullen uitvoeren. Uit een brief van NBV voorzitter Dr. Ir. J (Jan) Dommerholt aan de informateurs Wouter Bos en Henk Kamp (bijlage) blijkt echter overduidelijk dat het hoofdbestuur van de NBV geenszins van plan is deze motie uit te voeren. In een reactie (bijlage) schrijft secretaris Rob Plomp namens de NBV groep Veluwe-Zuid aan het NBV hoofdbestuur: "Dat staat in schril contrast met de aangenomen motie van de ALV 2012 van de NBV waarin de NBV een actieve houding aanneemt om het gebruik van deze middelen te verbieden (niet gebruiken tenzij). De brief aan de informateurs zijn geen blijk van deze actieve houding. De groep Veluwe-Zuid sluit zich dan ook volledig aan bij de brief van de Bijenstichting van 24 oktober 2012." De brief van Jaap Molenaar, voorzitter van de Bijenstichting, van 24 oktober 2012 is bijgevoegd.

Dommerholt schrijft "Als belangrijkste oorzaken van de zogenaamde bijensterfte wordt algemeen erkend dat deze gelegen is in de achteruitgang van het permanente aanbod van gevarieerd stuifmeel en van nectar. Daarnaast is de parasiet, de Varroadestructor, een spinachtig beestje, een grote bedreiging. Deze parasiet beschadigt de individuele bijen en brengt bacteriën en virussen over". Dommerholt maakt geen gewag van bestrijdingsmiddelen als oorzaak van bijensterfte. De reactie van Jaap Molenaar, voorzitter van de Bijenstichting, is bijgevoegd. De Bijenstichting is boos op het bestuur van de NBV. In de brief van de NBV aan de informateurs Kamp en Bos wordt aandacht gevraagd voor de bijensterfte, maar niets gezegd over bestrijdingsmiddelen in land- en tuinbouw. ,,Jammer en kwalijk’’, zegt voorzitter Jaap Molenaar van de Bijenstichting. Molenaar, zelf imker én lid van de NBV, probeert al jaren met zijn club de landelijke politiek te bewegen de toelating in te trekken van het landbouwgif imidacloprid, een zogenoemde neonicotinoïde. Doordat nu – ook internationaal – steeds meer wetenschappers beweren dat het gif inderdaad al in minieme doses dodelijk is voor bijen en andere insecten, tekent zich in de politiek langzaam een meerderheid af voor een indertijd verworpen motie van het PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi om de toelating in te trekken. Voor Jacobi en haar medestanders – GroenLinks, SP, CU en PvdD – is daarbij ook van belang dat het zenuwgif via zaadcoating in groente en fruit terecht komt. Mensen zouden daardoor sneller zenuwziekten ontwikkelen als Parkinson, Alzheimer, ADHD en autisme, concludeert de toxicoloog Henk Tennekes uit diverse onderzoeken. Door niet over de relatie tussen het gifgebruik en de bijensterfte te reppen, geeft het bestuur van de NBV de politiek een verkeerd signaal. Én gaat het in tegen de wens van zijn eigen achterban. Een meerderheid van de NBV-leden nam eind april een motie aan waarin het bestuur werd gesommeerd landelijk uit te dragen dat landbouwgif bij twijfel verboden moet worden. Molenaar noemt het ’schandalig’ dat het NBV-bestuur die motie van de leden niet uitvoert.
Het NBV-bestuur vraagt de informateurs hulp bij het bestrijden van de bijensterfte. Dat kan onder meer via ’bijvriendelijk groenbeheer’. Dat er niets in staat over gif, geeft voorzitter Jan Dommerholt toe. Dat is volgens hem ook niet nodig. Het standpunt in de aangenomen motie zou afgelopen voorjaar immers ’ook naar de politiek’ zijn gestuurd.

Bron: Noordhollands Dagblad, 25-10-2012
http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/article18646293.ece/Bijen…
NBV
http://www.bijenhouders.nl/homepage_actueel.php?content_id=979

Henk Tennekes

do, 25/10/2012 - 19:15

Een meerderheid van de NBV leden is - naar aanleiding van de resultaten van recente veldstudies - van mening dat er een verband tussen landbouwgif en bijensterfte is en dat daarom een verbod op het gebruik van deze bestrijdingsmiddelen gewenst is. Klaarblijkelijk denkt Dommerholt daar anders over. Dat is zijn goed recht. Hij gaat echter absoluut in de fout als hij zijn afwijkende visie uit naam van de NBV gaat verkondigen. Dommerholt heeft namelijk tijdens de algemene ledenvergadering van de NBV in april 2012 plechtig beloofd de aangenomen - en aan duidelijkheid niets te wensen overlatende - motie van de groep Veluwe Zuid te zullen uitvoeren. Dommerholt heeft in zijn brief aan de informateurs echter niet gevraagd om een verbod op neonicotinoide bestrijdingsmiddelen, zoals zou mogen worden verwacht. Sterker nog, Dommerholt noemt de bestrijdingsmiddelen niet eens al oorzaak van bijensterfte. Een reactie van NBV voorzitter Dommerholt op deze kritiek de dato 19-11-2012 is bijgevoegd.