Chemielobby start offensief tegen WHO-werkgroep glyfosaat

De werkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die in maart 2015 concludeerde dat 's werelds meest gebruikte onkruidverdelger glyfosaat ‘waarschijnlijk’ kankerverwekkend is voor mensen, verricht zulk 'misleidend' en slecht werk dat deze drastisch ‘hervormd’ zou moeten worden. Dat is de centrale boodschap van een media-offensief gelanceerd door de American Chemistry Council (ACC), de Amerikaanse frontgroep van chemiebedrijven als Monsanto, Bayer en Dow Chemical. Het gaat om het International Agency for Research on Cancer (IARC), een in Frankrijk gevestigde afdeling van WHO. IARC kijkt naar allerlei blootstellingen waar mensen mee te maken hebben: van koffie tot zelfs het werken als kapper, maar ook chemicaliën, en pluist de wetenschappelijke literatuur na om te zien of deze kankerverwekkend zijn.

Op basis van zo’n duizend studies oordeelde de groep in 2015 ‘voldoende bewijs’ te hebben dat glyfosaat kankerverwekkend is bij proefdieren, en ook ‘sterk bewijs’ dat het goedje DNA-schade veroorzaakt bij omwonenden rond landbouwakkers, een indicatie voor risico op kanker. Ook hebben volgens IARC boeren die met het landbouwgif werken een grotere kans op lymfklierkanker, zo zou blijken uit bevolkingsstudies.

Glyfosaat is het meest gebruikte bestrijdingsmiddel ter wereld, verkocht door de Amerikaanse agrogigant Monsanto onder de merknaam Roundup. Het middel verstoort de groei van planten, en is daardoor effectief bij het bestrijden van onkruid. In Europa wordt glyfosaat onder meer ingezet bij de teelt van gewassen als tarwe, mais, koolzaad en suikerbiet. In 2013 werd de urine van inwoners van 18 Europese steden onderzocht, waaronder ook Nederlanders. In 44 procent van de urinemonsters troffen de onderzoekers residuen van glyfosaat aan. Maar volgens de 'Campaign for Accuracy in Public Health Research', zoals de chemische industrie het initiatief heeft gedoopt, is de WHO-werkgroep een beruchte bron van misleidende informatie:

“De afgelopen jaren hebben een toenemend aantal alarmistische krantenkoppen de claim gemaakt dat producten, activiteiten en beroepen kanker kunnen veroorzaken”, staat op de website van de campagne. “De koppen zijn het bijproduct van het onderzoek van het in Frankrijk gevestigde IARC, wiens werk wijdverspreide verwarring heeft gezaaid over vele alledaagse producten.”

De aantijgingen van de lobbygroep komen op een interessant moment. In de Verenigde Staten wordt Monsanto, producent van glyfosaat onder de merknaam Roundup, momenteel geconfronteerd met een reeks aan rechtszaken. Het bedrijf wordt verweten al jaren kennis te hebben van het kankerverwekkende karakter van het landbouwgif. Daarbij speelt het rapport van IARC een cruciale rol in de bewijsvoering, zo blijkt.

“Rechtbankdocumenten laten zien dat de advocaten van de eisers de IARC-classificatie gebruiken om hun zaak mee te bepleiten”, schrijft Carey Gillam van de Amerikaanse consumentengroep US Right To Know op de website van de Huffington Post. De advocaten van Monsanto proberen daarom – in verdediging tegen de claims – het werk van IARC te karakteriseren als ‘gebrekkig’, zo blijkt uit één van de rechtbankstukken.

Het gaat om rechtszaken in de Amerikaanse staten Californië, Florida, Missouri, Delaware en Hawaii, waar veelal boeren die ziek zijn geworden – of de nabestaanden – bij Monsanto een claim hebben neergelegd. Een beschuldiging is dat de agrogigant ondanks dierstudies die al vanaf de jaren '80 zouden wijzen op een gevaar, glyfosaat in Amerika aan de man bleef brengen als ‘net zo veiliger als tafelzout’.

“Monsanto wist dat glyfosaat een serieuze bedreiging is voor de gezondheid" valt te lezen in de aanklacht van de nabestaanden van Jack McCall, een boer uit Californië, "en het risico op kanker verhoogt.” McCall overleed in 2015 op 69-jarige leeftijd aan lymfklierkanker, een ziekte die ook ‘familiehond, Duke, die speelde op plekken waar glyfosaat werd gebruikt’ trof, zo valt te lezen in de stukken van het Central District Court of California.

Er staat voor de agroreus uit St. Louis veel op het spel. Twijfel over de veiligheid raakt de kern van het omvangrijke verdienmodel. Monsanto is ’s werelds grootste maker van glyfosaat, een product met een geschatte markwaarde van 6,5 miljard dollar. Ook biedt Monsanto genetisch veranderde planten aan die resistent zijn gemaakt tegen de onkruidverdelger – 'Roundup Ready' –, en die samen als pakketje worden verkocht.

Bron: One World, 03-03-17
https://www.oneworld.nl/chemielobby-start-offensief-tegen-who-werkgroep…