De oorsprong van de Insectenapocalyps is te vinden in La Selva

La Selva is een strook intacte Costa Ricaanse jungle die beschermd is tegen ontwikkeling, specifiek voor gebruik door wetenschappelijke onderzoekers en docenten. La Selva wordt erkend als een van de meest productieve veldstations ter wereld voor tropisch onderzoek en publicaties. Het is een ongelooflijk waardevolle bron voor wetenschappers, en hoewel beschermd, is het niet ondoordringbaar.

La Selva is een landschiereiland omgeven door intensieve landbouw. Aan de directe rand van het park zijn er bananenplantages, ananas- en palmgewassen en andere landbouw waar ongereguleerde hoeveelheden pesticiden worden gebruikt. Nieuw onderzoek toont aan dat die pesticiden het park binnenkomen.

"La Selva is iets meer dan 1600 hectare", zei biologieprofessor Lee Dyer. "Het is eigenlijk maar een fragment, maar het is omgeven door landbouw en een deel van die landbouw is geïntensiveerd. Er zijn meer ananasplantages, meer palmplantages. De bananenplantages zijn veranderd van coöperaties naar grotere bedrijven, dus er zijn veel meer insecticiden, nematociden, fungiciden en herbiciden die hun weg vinden naar La Selva. Het is moeilijk voor te stellen dat die veranderingen hier geen impact zouden hebben op de insectenpopulaties. "

"Het is echt een uitdaging om voor elk klein organisme te pleiten, iets dat geen ijsbeer is die zijn leefgebied verliest", zei Dyer. 'Maar we zijn biljoenen dollars per jaar verschuldigd aan ecosysteemdiensten - bestuiving, onze gewassen groen houden, ons water schoon houden - aan de wereld van insecten. We moeten ze zelfs de eer geven voor veel van onze kunst en cultuur. De film ‘Alien’ is eigenlijk een film over een parasitoïde. "

Bron: Nevada Today, 19 maart 2020
https://www.unr.edu/nevada-today/stories/insect-apocalypse