Bijna iederéén koopt nu onbespoten fruit en groente

Het is inmiddels moeilijker om een huishouden te vinden dat nooit biologische voeding koopt dan een huishouden waar dat wel gebeurt. Volgens nieuw GfK-onderzoek, in opdracht van Bionext blijkt dat bijna elke Nederlander in 2019 wel biologische producten heeft gekocht . 95,1 procent luidt het precieze cijfer in het rapport dat vandaag verschijnt. Met name de groep consumenten die af en toe voor biologisch kiezen, is gegroeid. Vorig jaar kocht nog zo'n 70 procent weleens biologisch voedsel.

Goed nieuws, vindt directeur Michaël Wilde van Bionext, ook al gaat het nog steeds om slechts een klein gedeelte van de markt: 4,3 procent. Dat kun je trouwens ook nog positief opvatten, vindt hij. ,,Er zijn kansen om nog verder te groeien om de wereld beter te maken en leefbaar te houden voor onze kinderen.”

De overgrote meerderheid van de huishoudens (89 procent) koopt volgens Bionext biologische producten gewoon in de supermarkt. De stijging is volgens de producenten vooral te verklaren door het toenemende aanbod. Opvallend is dat meeste kopers bewust biologisch kopen: 85 procent zegt voor biologisch te kiezen vanwege de achterliggende waarden: milieu-, diervriendelijkheid en puur. Volgens Wilde zijn eieren, groente en fruit ‘instapproducten’. Dat heeft wellicht te maken met de afwezigheid van ‘gewasbeschermingsmiddelen’, zoals de bestrijdingsmiddelen tegen ziekte en insecten officieel heten.

Bron: De Stentor, 12-05-2020
https://www.destentor.nl/koken-en-eten/biologisch-is-heel-gewoon-geword…