Amerikaanse vleermuizen gaan ten onder aan schimmelinfecties

Onderzoekers hebben het verloop van het dodelijke ‘witneussyndroom’ in kaart gebracht. De ziekte doodt in het noorden van de VS en in Canada miljoenen vleermuizen tijdens de winterslaap. De veroorzaker van de ziekte is de schimmel Pseudogymnoascus destructans. Maar hoe de schimmel de vleermuizen doodt was nog onbekend. Onderzoekers hebben besmette en onbesmette vleermuizen in dezelfde ruimte laten overwinteren om ze te kunnen vergelijken. Dit experiment bevestigde het vermoeden van biologen dat de infectie met de schimmel ervoor zorgde dat de vleermuizen tijdens de winterslaap veel meer energie verbruiken: de besmette dieren hielden veel minder lichaamsvet over. Ook bleek dat de stofwisseling al hoger werd voordat er symptomen zichtbaar waren, zoals rusteloosheid of zichtbare plekken met schimmel. Dat laatste is van belang voor de controle op het syndroom, die nu vooral gericht was op dieren met symptomen. Naast de verhoogde stofwisseling hadden besmette dieren ook te veel kooldioxide en kalium in het bloed.

Met de nieuwe informatie, die gepubliceerd is in het tijdschrift BMC Physiology, hopen onderzoekers meer grip te krijgen op de ziekte die een bedreiging vormt voor de vleermuizenstand in de VS en Canada. Het ‘witneussyndroom’ is zo genoemd omdat geïnfecteerde dieren in een laat stadium van de ziekte witte schimmelplekken rond hun snuit hebben.

Bron: Nederlands Dagblad, 10-01-2015
http://www.nd.nl/artikelen/2015/januari/10/dodelijke-ziekte-vleermuizen…

Henk Tennekes

za, 10/01/2015 - 19:21

In het laatste decennium zijn er een aantal nieuwe infectieziekten geconstateerd die amfibieën, honingbijen, vleermuizen en merels hebben gedecimeerd. Steeds meer wetenschappers verdenken bestrijdingsmiddelen er van de eigenlijke veroorzaker van deze epidemieën te zijn. Vermoed wordt dat blootstelling aan lage concentraties van bestrijdingsmiddelen een aantasting van het immuunsysteem veroorzaakt waardoor de gevoeligheid voor ziekteverwekkers toeneemt. De recente vloed van infectieziekten begon bij amfibieën. Wetenschappers ontdekten de veroorzaker - een schimmel die Batrachochytrium dendrobatidis wordt genoemd - in 1998. Meer dan 1.800 species van amfibieën worden momenteel met uitsterven bedreigd en er blijkt een sterke correlatie met het pesticiden gebruik te zijn. Zes jaar nadat wetenschappers de schimmelaanval op amfibieën ontdekten, begonnen geheimzinnige infectieziekten honingbijenvolken te decimeren.
Tussen 2006 en 2009, vernietigden ziekteverwekkers jaarlijks 35 procent van de bijenvolken in de V.S. Veel deskundigen geloven dat deze ontwikkeling een samenspel van stress factoren (eenzijdige voeding, decennia van industriële imkerijpraktijken, en ziekteverwekkers) is. Maar er zijn nu overtuigende wetenschappelijke bewijzen dat uiterst geringe hoeveelheden van een nieuwe klasse van insecticiden, de neonicotinoiden, het immuunsysteem van honingbijen verzwakken.
Sinds 2006 werden miljoenen vleermuizen in de V.S. en Canada het slachtoffer van door een geheimzinnige schimmelziekte (Geomyces destructans) die intussen bekendstaat als het 'witteneuzensyndroom'. De onderzoekers troffen vleermuizenkolonies aan waar 99 procent van de dieren door de schimmel bleek omgekomen. Ook hier beginnen wetenschappers te onderzoeken of blootstelling aan pesticiden een rol zou kunnen spelen. In 2011 is een derde van de merel (Turdus merula) populatie in Duitsland aan het tropische Usutu-Virus ten onder gegaan.
Bronnen:
http://www.boerenlandvogels.nl/content/behind-mass-die-offs-pesticides-l...
http://www.boerenlandvogels.nl/content/tropenvirus-rafft-amseln-deutschl...
Rosemary Mason, Henk A Tennekes, Francisco Sanchez-Bayo, Palle Uhd Jepsen. Immune suppression by neonicotinoid insecticides at the root of global wildlife declines. Journal of Environmental Immunology and Toxicology 2013; 1:3-12. DOI: 10.7178/jeit.1 (attached).
Corresponding Author: Francisco Sanchez-Bayo, PhD. University of Technology Sydney, Lidcombe, NSW AUSTRALIA. Paco.Sanchez-Bayo@environment.nsw.gov.au