Glyfosaat heeft een ongunstige invloed op de darmflora van kippen

Roundup, één van de meest gebruikte pesticiden in de VS, wordt vaak toegepast op maïs en soja, de twee gewassen die samen het grootste deel van het voer zijn voor kippenstallen. Duits onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Current Microbiologie, heeft geconstateerd dat het werkzame bestanddeel in Roundup interfereert met gezonde bacteriën in de darmen van dieren en mogelijk kan leiden tot sterkere en resistente stammen van ongezonde, ziekteverwekkende organismen. De onderzoekers keken naar het effect van glyfosaat, het werkzame bestanddeel van Roundup, op nuttige bacteriën in de ingewanden van voor vlees gefokte kippen. Zij vonden dat de niveaus van glyfosaat die gebruikelijk worden gevonden in op maïs en soja gebaseerde voedingsmiddelen interfereren met de darmflora van de vogels. Ze ontdekten dat gezonde bacteriën makkelijk werden gedood door glyfosaat, terwijl ziekteverwekkende bacteriën er niet door leken te worden beïnvloed. Het zijn vaak de gezonde bacteriën die slechte bacteriën, zoals E. coli, Clostridium, Salmonella en Staphylococcus onder controle houden, schreven ze. Verder ontdekten ze dat bepaalde stammen van Staphylococcus in staat bleken om resistentie te ontwikkelen tegen de chemische stof.

Gentech versies van maïs en soja zijn ontwikkeld om grote hoeveelheden van het herbicide te weerstaan en het gebruik van Roundup is 7 procent toegenomen sinds de gewassen voor het eerst werden introduceerd in 1996, volgens een recent onderzoek in het tijdschrift Environmental Sciences Europe.

Bron: ZapLog, 10-01-2013
http://zaplog.nl/zaplog/article/zijn_pesticiden_een_nieuwe_bedreiging_v…