Duitse experts pleiten voor een volledig verbod van neonicotinoide insecticiden om uitroeiing van insecten te verhinderen

Hele gebieden zonder bestuivende insecten - in China nu al realiteit. Daar worden bomen en planten met de hand bestoven, en in een paar jaar kan het bij ons ook zo zijn. De meest recente onderzoeksresultaten tonen aan dat de voorraad van wilde bijen en andere insecten dramatisch is gedaald. Als deze trend zich doorzet, zo de experts, sterven ze in minder dan tien jaar uit. De gevolgen zouden een ecologische ramp zijn die ook torenhoge economische verliezen zou veroorzaken in de landbouw en voedselproductie. Daarom ondertekenden 77 onderzoekers deze maand op een biologen symposium dat werd georganiseerd door het Staatliche Museum für Naturkunde Stuttgart en de Universität Hohenheim een resolutie aan de Duitse minister van Milieu Dr. Barbara Hendricks waarin onmiddellijke actie wordt geëist om de dramatische achteruitgang van wilde bijen en andere insecten te stoppen.

In de resolutie pleiten de onderzoekers voor een volledig verbod van neonicotinoïde insecticiden totdat bewijs van hun veiligheid voor het milieu wordt geleverd. Ze noemen ook maatregelen om de structurele diversiteit van het culturele landschap te verhogen en het aanbod van bloemen te verbeteren, evenals een lange-termijn monitoring van insecten, vooral wilde bijen.
Bron: Laborpraxis, 28.10.16
http://www.laborpraxis.vogel.de/wasseranalytik-umweltanalytik/articles/