Bijensterfte in de VS: 44% sneuvelde in 2015/2016

Onderzoek in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Landbouw toont aan dat 44 procent van de bijen het afgelopen jaar is gesneuveld. Dat dit patroon zich voor de tweede keer herhaalt vinden experts “ronduit alarmerend”. Zowel de verliezen tijdens de winter als die tijdens de zomer namen toe ten opzichte van het jaar daarvoor. Het is nu al het tweede jaar op rij dat de verliezen tijdens de zomer de concurrentie kunnen aangaan met die van de winter.

Het onderzoek naar de status van de bij wordt in de Verenigde Staten jaarlijks gedaan bij zowel commerciële als kleinschalige bijenhouders. Bedoeling is om de gezondheid en de overlevingscijfers van de Amerikaanse bijenkolonies in kaart te brengen. "Het is het tweede jaar op rij dat we hoge verliezen optekenen tijdens de zomer en dat is voldoende reden tot bezorgdheid", zegt Dennis Van Engelsdorp van de Universiteit van Maryland en projectleider van het Bee Informed Partnership, een van de drijvende krachten achter het jaarlijkse onderzoek. "Bepaalde verliezen tijdens de winter zijn te verwachten en ook normaal. Het feit dat er ook tijdens de zomer zoveel bijen sneuvelen, een moment waarop ze normalerwijze op hun best zouden moeten zijn, is ronduit alarmerend."

De imkers die meewerkten aan het onderzoek geven aan dat ze samen 44,1 procent van hun bijen hebben verloren tijdens het voorbije jaar. Dit betekent een toename van 3,5 procent ten opzichte van het onderzochte jaar 2014-2015, toen 40,6 procent van de bijen in de VS omkwamen.

De verliezen tijdens de winterperiode stegen van 22,3 procent naar 28,1 procent voor de afgelopen winter. De voorbije zomer kwamen eveneens 28,1 procent van de bijen om. Tijdens de zomer van 2014 was dat nog 25,3 procent.

Bron: Duurzaam Nieuws, 12 mei 2016
http://www.duurzaamnieuws.nl/amerikaanse-imkers-verliezen-helft-bijen/