Pesticiden bedreigen amfibieën

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat pesticiden en andere chemicaliën een significante rol spelen in de wereldwijde achteruitgang van amfibieën, zoals kikkers. De Duitse en Zwitserse wetenschappers achter de studie zeggen in het Britse dagblad The Guardian dat het zowel “verbazingwekkend” als “alarmerend” is dat veelvoorkomende pesticiden zo giftig kunnen zijn, en dat in dosissen die goedgekeurd zijn door overheden. “Je zou niet denken dat producten, die geregistreerd zijn op de markt, zo’n giftig effect hebben”, zegt Carsten Brühl van de Duitse universiteit Koblenz-Landau. “Het is het simpelste effect dat je je kan inbeelden: je spuit de pesticide op de amfibie en die sterft. Dat moet zich vertalen in een dramatisch effect op gehele populaties.”

De populatie van amfibieën gaat het snelst achteruit van alle gewervelde diersoorten. Meer dan een derde staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Brühl had eerder al bestudeerd hoe gemakkelijk amfibieën pesticiden absorberen door hun doordringbare huid, waardoor ze onderwater kunnen ademen.

Het team onderzocht een reeks wijdverspreide producten. De meest onthutsende resultaten veroorzaakt de fungicide pyraclostrobin, een product dat door het Duitse bedrijf BASF verkocht wordt onder de naam Headline. De fungicide wordt wereldwijd op 90 verschillende gewassen gebruikt. De wetenschappers voerden testen uit op alle veelvoorkomende Europese kikkers en die stierven binnen het uur.

Bron: Ravage Webzine, 26-01-13
https://www.ravage-webzine.nl/2013/01/26/pesticiden-bedreigen-bij-en-am…