Sulfoxaflor kan volgende insectenkiller zijn

Britse wetenschappers waarschuwen voor de risico’s van een nieuw soort insecticide, sulfoxaflor genaamd. Dat staat in het gerenommeerde vakblad Nature. Volgens de wetenschappers kan sulfoxaflor de opvolger worden van neonicotinoïden, die Europa in april heeft verboden.

Terwijl het ene controversiële pesticide op weg is naar de uitgang, staat het volgende al klaar. De Europese lidstaten hebben dit jaar een algemeen verbod goedgekeurd op het gebruik van drie van de meest voorkomende neonicotinoïden, met voornaamste reden hun impact op de populatie bestuivers. Eind dit jaar zou het verbod van kracht moeten zijn (al vraagt België om uitstel), en dus zijn landbouwers naarstig op zoek naar alternatieven.

Sulfoxaflor is nu wereldwijd in opmars, met toelatingen in onder meer China, Canada en Australië. Ook in de Europese Unie hebben al enkele lidstaten het pesticide algemeen goedgekeurd, nadat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) in 2015 zijn akkoord gaf. In de verordening van het agentschap staat enkel dat lidstaten ‘bijzondere aandacht’ moeten besteden aan het risico voor bijen en aanverwanten. Een verbod in open lucht is er vooralsnog niet.

Bron: De Morgen, 17-08-18
https://www.demorgen.be/wetenschap/dit-nieuwe-pesticide-kan-volgende-bi…