Massale insectensterfte catastrofaal voor mens en dier

Als er niets verandert, zijn binnen honderd jaar alle insecten uitgestorven. Dat heeft desastreuze gevolgen voor het ecosysteem. Daarvoor waarschuwen wetenschappers, zo schrijft The Guardian.

De afgelopen 25 tot 30 jaar nam het aantal insecten jaarlijks met 2,5 procent af. Als het in dit tempo doorgaat is er binnen een eeuw geen levend insect meer te vinden. Dat blijkt uit een overzichtsstudie die in vakblad Biological Conservation verscheen. Oorzaken zijn volgens de wetenschappers de intensieve landbouw, verstedelijking, pesticiden en klimaatverandering.

Er zijn meer studies die lokaal hebben aangetoond dat het aantal insecten snel afneemt. Zo is in Puerto Rico het aantal grondinsecten met 98 procent gedaald in de laatste 35 jaar. “Als we de manier waarop we voedsel produceren niet veranderen, zullen insecten ook wereldwijd binnen enkele tientallen jaren uitsterven”, schrijven de wetenschappers. “De gevolgen voor het ecosysteem van de planeet zullen catastrofaal zijn.”

Insecten zijn veel belangrijker voor het leven op aarde dan je denkt. Ze bestuiven planten, recyclen voedingsstoffen en vormen het voedsel voor andere dieren. De overgrote meerderheid van de vogels, reptielen en amfibieën is voor hun eten afhankelijk van insecten.

Bronnen: The Guardian, Welingelichte Kringen, 11-02-19
https://www.welingelichtekringen.nl/natuur-en-milieu/890736/wetenschapp…